Blog

                      

Izolujte starý dom

Dôležitosť izolácie stavby so zreteľom na šetrenie nákladov a energií

Izolácia stavby je veľmi dôležitá z hľadiska šetrenia nákladov a energií a správne navrhnutá a realizovaná izolácia môže viesť k výraznému zníženiu spotreby energie na kúrenie alebo chladenie, čo sa samozrejme prejaví v nižších nákladoch na energie.

Ytong Lambda YQ 500

Murovanie s Ytongom má niekoľko výhod oproti tradičnému murivu z tehál alebo blokov.

Cashback s Wienerbergerom

Ak plánujete výstavbu alebo rekonštrukciu rodinného domu, máme pre vás skvelú novinku!

Stavebné postupy

Ytong

Asistenčná služba - teraz len za 1€

Ako pripraviť stavbu pred realizáciou asistenčnej služby?

Prečo zatepľovať domy práve teraz

Slovensko disponuje sumou 500 miliónov eur na pomoc pre majiteľov rodinných domov, ktorých domy sú staršie ako 12 rokov, pri zatepľovaní a rekonštrukcii.

Ako na správnu zimnú údržbu

O zimnej údržbe sme na našich stránkach dlho nepísali a zdalo sa, že v tejto zimnej sezóne ani nebude nutné, keďže to bolo viac o daždi ako o snehu, ale zdá sa, že aj k nám konečne prišla zima.

Výhody a nevýhody nákupu cez eshop

Rastúcou popularitou internetu sa presunula značná časť klientov do internetových obchodov. Mnohokrát sa stáva, že väčšina zákazníkov uprednostňuje návštevu e-shopov pred kamennými predajňami.

Plán obnovy - energetický certifikát

O projekte „Plán obnovy domu“ sme už na našich stránkach písali.

Plán obnovy domu – vyplnenie žiadosti

Obnova rodinných domov je v pláne obnovy ako súčasť boja s klimatickou a energetickou krízou.

Keď sa končí starý rok

Toto obdobie je jedno z najkrajších období v roku.

Vianoce prichádzajú. Vianočné vence – tu i tam

Keď sa rok chýli ku koncu, je to neklamné znamenie, že sa blížia najkrajšie sviatky v roku. Vianoce.

Suchá podlaha je vhodná pri rekonštrukciách aj pri moderných drevodomoch

Sadrokartónové podlahy sú čoraz populárnejšou voľbou a vo veľkej miere nahrádzajú tie betónové. V ich prospech hovoria ich vlastnosti, ale aj jednoduchá a rýchla montáž, ktorú zvládnete aj sami.

Plán obnovy domu

Slovensko zasiahla vlna - Obnovy domov a iste ste už o tom počuli aj vy. Ako na to a čo všetko človek musí spĺňať pre to, aby túto dotáciu získal si povieme v nasledujúcich riadkoch. 

Nová strecha pre váš dom

Mnoho výhod pre váš dom má nová strešná krytina. Zabezpečí vyššiu hodnotu vašej nehnuteľnosti, ale aj vyššiu energetickú účinnosť. 

Sadrokartónové podhľady môžu byť praktickým, ale aj estetickým riešením

Stropné podhľady spĺňajú v interiéri nielen estetickú funkciu, ale pri správne zvolenom type podhľadu môžu vhodne vyriešiť aj svetelné, tepelné, akustické či protipožiarne požiadavky miestnosti.

11 druhov klincov používaných v stavebníctve

Odkedy ľudia niečo stavajú, používajú aj klince. Aj v čase dávno minulých, v Rímskej ríši sa používali ručne vyrábané klince. Neskôr v 16.storočí to už boli rezané. Aj keď škála klincov nebola tak široká ako teraz, predsa len obstáli v skúške času.

Zlepšite si doma kvalitu vzduchu

Nebezpečenstvá spojené so zlou kvalitou vnútorného ovzdušia sú mnohokrát podceňované.

Problémom s vlhkosťou možno predchádzať výberom vhodných sadrokartónových dosiek

Zbaviť sa plesní v kúpeľni alebo na miestach so zvýšenou vlhkosťou je neľahká úloha. Najlepšie sa dá tomuto nepríjemnému problému vyhnúť tak, že mu budete predchádzať – a to v ideálnom prípade hneď pri rekonštrukcii alebo stavbe priestoru.

Ako udržať čistú kúpeľňu

Predstava kúpeľne bez plesní, príjemne vyzerajúca so sviežou vôňou! Je to určite možné a prekvapivo jednoduché.

Drevodomy ako moderné a ekologické bývanie

Popularita drevodomov v posledných rokoch stále rastie. Môžu za to ideálne vlastnosti dreva ako stavebného materiálu, ale aj jeho príjemný vzhľad a komfort, ktorý drevo do domácnosti prináša.

Desatoro montážnika alebo 10 základných montážnych zásad pre montážnikov sadrokartónu

Skôr ako sa pustíte do montáže sadrokartónu, mali by ste zvážiť tento proces zvládnete alebo je lepšie, povolať si odborníka na slovo vzatého.

Čistý a zdravý vzduch v domácnosti vďaka sadrokartónovým doskám

V interiéroch strávime 85 % až 90 % nášho času, preto je kvalita vzduchu vo vnútorných priestoroch veľmi dôležitá. Pozitívne ovplyvniť ju môžu aj zvolené konštrukčné riešenia a použité materiály, ktoré sa pri stavbe či rekonštrukcii použijú.

Ako docieliť akustický komfort pri rekonštrukcii bývania?

Na dôležitosť akustiky pri bývaní nás zväčša upozorní až moment, kedy je tento komfort v našej domácnosti narušený. Či už ide o hluk prichádzajúci od susedov, z vedľajšej izby alebo sa vašim bytom rozlieha nepríjemná ozvena, poradíme vám, ako tieto nepríjemnosti nielen riešiť, ale im aj predchádzať. A to hneď vo fáze stavby či rekonštrukcie.

Ako ho upraviť svahovitý terén v záhrade

Ak máte v okolí domu svahovitý terén, nemusíte zúfať. Vyrovnanie záhrady môže byť náročná práca, ale po úprave sa údržba záhrady výrazne uľahčí. Dobre vyrovnaná, rovná záhrada môže dodať vašej nehnuteľnosti príťažlivosť a hodnotu.

Kde kúpiť rezivo na krov a ostatné drevené stavby

To, kde kúpiť tehly, krytinu, komínovú zostavu, to každý vie. Ale kde kúpiť rezivo na krov a iné drevené stavby, ktoré môžete realizovať, to už nie je celkom jednoznačné.

Vyberte si tú správnu omietku pre váš dom

Fasádna omietka je finálnou vrstvou každej fasády a práve ona dodáva budove príjemný a svieži vzhľad.

DÖRKEN riešenia pre vaše strechy

Strecha je najväčšia časť domu, ktorá je vystavená poryvom vetra. Pri jej výstavbe je dôležitý výber vhodného podkladu.

Požiadajte o štátne peniaze na zateplenie domu

Do rekonštrukcie domov sa púšťa čoraz viac ľudí a výzva na predkladanie žiadosti o dotáciu na obnovu domu je za rohom. Príspevok na obnovu domu pokryje aj zateplenie a nový kotol. Tu sú prvé podrobnosti.

Výmena starých okien za nové

Aj keď sa okná často javia ako najstabilnejšie prvky domu, existuje veľa dôvodov, prečo sa rozhodnúť pre ich výmenu.

Spoznajte výhody robotickej kosačky GARDENA

Technológie pre domácnosti sa vyvíjajú v neskutočne rýchlom tempe a nejedná sa len o domáce kuchynské spotrebiče, ale aj o rôzne nástroje a stroje pre naše záhrady.

Energeticky úsporný komín Schiedel ABSOLUT

Komín Schiedel ABSOLUT je prvým komínom pre energeticky  úsporné a ekologické vykurovanie, otestovaný na obsah škodlivých látok.

Výhody nákupu na e-shope

Rýchla doba vyžaduje rýchlu schopnosť adaptácie. To je dôvod, prečo sme preniesli predajňu stavebnín do online sveta. Leto 2021 bude pre nás navždy významným míľnikom, nakoľko sme sa pripojili k vizualite aliancie ASAS a následne spustili vlastný e-shop, ktorého výhody opíšeme v tomto článku.

Ako si vybrať správnu strechu

Veľmi dôležitým prvkom v živote človeka je mať „strechu nad hlavou“. A práve tá strecha symbolizuje, že máme domov, miesto, kde sme šťastní, chránení a kde je naša rodina.

Poďme spolu zatepliť pochôdznu povalu a podhľady

Zateplenie pochôdznej podlahy a podhľadov má niečo spoločné. Spoločným menovateľom v tomto prípade je zabrániť únikom tepla smerom nahor pri pochôdznej podlahe a smerom nadol pri podhľadoch. Preto je určite vhodné zvážiť spôsob zateplenia podlahy na povale alebo stropu pod nevykurovaným priestorom.

Zateplenie stropu v garáži s použitím ISOVER Stropmax 31

ISOVER Stropmax 31 je tepelná a akustická izolácia stropov a priľahlých stien garáži a pivničných priestorov. Izolačné dosky sú zhotovené z minerálnej sklenej vlny, s veľmi odolnou povrchovou tkaninou. Montáž je veľmi jednoduchá, realizuje sa len použitím mechanického spojovacieho materiálu a predstavuje alternatívu k tradičným lepeným lamelovým systémom zateplenia.

Zateplenie povaly bungalovu fúkanou izoláciou ISOVER INSULFIT

Fúkaná izolácia označuje spôsob akým sa izoluje určitý priestor a v súčasnej dobe sa dostáva do popredia. Je hustá a hrudkovitá, jej konzistencia je podobná ako u páperového peria a môže sa zmestiť do úzkych častí povaly, ako sú steny alebo medzi drôty, krov a podobne.

Zateplenie fasády, sokla a suterénu s ISOVEROM

Keď sa povie ISOVER, každému asi príde na um minerálna vlna. Je pravdou, že je to hádam jeden z najrozšírenejších produktov od ISOVERU, avšak nie jediným. Spoločnosť ponúka cez svojich predajcov, ako je napríklad aj naša predajňa PILSTAV širokú škálu produktov. Práve minerálna vlna je najvhodnejšou alternatívou na zateplenie fasády pre jej množstvo výhod a ochranu životného prostredia. Nie je však vhodná na zateplenie ktorejkoľvek časti domu.

Izolácia šikmej strechy a jej aplikačné postupy

Izolácia šikmej strechy sa pri výstavbe priam ponúka, napriek tomu, že túto časť domu neplánujete využívať na bývanie. Pri novostavbách je zateplenie dokonca zákonne predpísané vyhláškou o tepelnej izolácii. Okrem iného izolácia má zmysel - šetrí vašu peňaženku tým, že menej kúrite a dokonca chránite aj životné prostredie.

Ako na vegetačnú zelenú strechu

To, že zelené strechy nie sú žiadnou novinkou je už dávno známe a môžu mať rôzne podoby. Vyzerať pestrejšie a dokonca z nich môže byť aj úžitok. A tým úžitkom nie sú myslené len plodiny. Vegetačné strechy tiež šetria náklady za energie a poskytujú množstvo ďalších výhod. V čase, keď sa všade navôkol skloňujú slovné spojenia vysoká cena energií, alternatívne zdroje, úspora energií, ale aj ekológia je namieste priblížiť si postup ako vytvoriť a zatepliť takúto strechu.

Všetko pre jedno remeslo od DEWALTu – 2.časť

A sme späť. Tak ako sme sľúbili, tak aj konáme a predstavíme ďalšie novinky od Dewaltu pre uľahčenie námahy pri vykonávaní prác suchej výstavby. Poďme teda na to bez dlhých slov!

Všetko pre jedno remeslo od DEWALTu – 1.časť

Spoločnosť DEWALT neustále renovuje a pripravuje novinky pre uľahčenie práce v rôznych stavebných odboroch. Nebudeme sa dnes zaoberať technologickými postupmi a detailmi prác. Dnes si predstavíme novinky ručného náradia, ktoré je určené pre suchú výstavbu. Predstavíme si 18V a 12V elektrické stroje - ručné náradie.

Zelená obnova: Poznáme podmienky, ako získať na zateplenie domu až 19-tisíc eur

Z programu Zelená obnova budú môcť majitelia starších rodinných domov získať príspevok až 19 000 eur bez DPH. Podmienkou bude zateplenie. Štát bude ľuďom pomáhať so žiadosťami. Štát po mesiacoch čakania 5. apríla 2022 zverejnil podmienky, za akých budú môcť majitelia starších rodinných domov získať finančný príspevok na obnovu. V tomto článku prinášame ich zhrnutie.

Poďme kotviť s Fischerom

Výkonnosť, univerzálnosť, všestrannosť to všetko vystihuje produkty Fischer, ktoré snáď už každý z nás pozná. V našej predajni PIL-STAV nájdete naozaj širokú škálu týchto produktov, bez ktorých sa nezaobídu murári, kúrenári, elektrikári a mnohé ďalšie profesie, ba ani domáci majstri, či majsterky. Odborníci vedia, že hovoríme o kvalite a o produktoch, ktoré sa častokrát prešmyknú pomedzi prsty, avšak bez nich by sme mnohé práce nevedeli ukončiť.

Horúčave v podkroví zabráni vonkajšia roleta na strešnom okne

Letné počasie je neúprosné a Slováci bývajú v posledných rokoch nútení vysporiadať sa aj s tropickými teplotami. Preto hľadajú spôsoby, ako ochladiť svoje domy a byty. Stále častejšie pritom volia vonkajšie tieniace doplnky, ktoré zabraňujú prehrievaniu. Nedovolia totiž slnečným lúčom preniknúť až k oknu a ohriať tak vzduch v miestnosti, takže doma ostáva prijemný chládok.

Potrebuje vôbec podlaha izoláciu? Izolácia podlahy prispeje k odhlučneniu, tepelnej pohode aj bezpečnosti

Podlahy sú podstatnou súčasťou priestoru, s ktorou ste v bezprostrednom kontakte každý deň. Na ich izolácii sa preto rozhodne neoplatí šetriť. Prečítajte si o benefitoch, ktoré prináša kvalitné zateplenie podláh prízemia aj horných podlaží.

Grantovane skladby šikmých striech  ISOVER

Ako vyzerá kvalitná šikmá strecha odolná voči počasiu, tepelným únikom aj požiaru? Certifikované systémové skladby šikmých striech vám pomôžu zorientovať sa Mať strechu nad hlavou je jednou zo základných životných istôt. Ako ale vieme, že je strecha naozaj kvalitná a bezpečná? Ak plánujete výstavbu domu alebo svoju strechu nad hlavou rekonštruujete, určite sa vám bude hodiť získať prehľad v systémových skladbách šikmých striech.

Zelené strechy sú budúcnosť. Aké sú hlavné výhody vegetačnej strechy pre obyvateľov domu aj životné prostredie?

Vegetačné strechy nie sú žiadnym módnym výstrelkom ani riešením iba pre ekologických nadšencov. Strechy, ktoré sú zároveň domovom rôznych druhov rastlín sú v súčasnej dobe klimatických zmien preferovanou voľbou, vďaka množstvu výhod.

Izolácia striekanou penou - rýchle riešenie, ktoré sa nemusí vyplatiť

Ak uvažujete nad izoláciou strechy, pravdepodobne ste už začali s prieskumom vhodných materiálov. Na prvý pohľad pohodlným a aj finančne výhodným riešením je striekaná pena. Cech strechárov však upozorňuje, že izolácia zo striekanej peny vám v konečnom dôsledku môže projekt nielen predražiť, ale aj ohroziť bezpečnosť celej stavby.

VISAGE – rada omietok a farieb inšpirovaných prírodou

Súčasné architektonické trendy velia používať na fasádu prírodné materiály, často minimálne vo forme doplnkov. Pokiaľ ale architekt kombinuje omietku a obklad – či už drevený, kamenný alebo aj z lícových tehiel, nie je jednoduché navrhnúť a predovšetkým vykonať detaily prechodov, nehľadiac na kombináciu dvoch charakterovo úplne odlišných skladieb fasády. Preto je tu VISAGE, omietky a farby inšpirované prírodou, ktorých portfólio sa rozšírilo o nové farby a textúry.

Zdravé, teplé, prírodné. Aj takéto môže byť bývanie s Ytongom

Chystáte sa túto sezónu stavať, no ešte stále vám vŕta v hlave výber vhodného materiálu na hrubú stavbu? Keď túžite čo najviac ušetriť za vykurovanie alebo mať zdravý dom bez vlhkosti aj plesní a zároveň ušetriť čas či energiu pri výstavbe, rozhodnite sa pre Ytong. Čo ďalej vám tento biely materiál dožičí?

Zatepľujete strechu? Aby ste sa vyhli vlhkým stenám a plesniam, dajte si záležať na aplikácii parozábrany

Vlhké mapy na stenách, popraskaná omietka alebo nebezpečná pleseň sú najčastejšími znakmi nezvládnutého zateplenia. Ak chcete predísť problémom a opakovanému zatepleniu už po niekoľkých rokoch, buďte dôkladní vo výbere a aplikácii parozábrany. Povieme vám, akých chýb s vážnymi dôsledkami sa môžete dopustiť aj ako im zabrániť.

Za únikmi tepla môže byť aj zle zaizolovaná podlaha povaly. Prečítajte si, akých chýb sa nedopustiť pri zatepľovaní podlahy v podkroví

Možno do podkrovia svojho domu zavítate len veľmi sporadicky a nad jeho zobytnením vôbec neuvažujete. Ak však chcete mať doma príjemnú klímu a obmedziť úniky tepla, určite by ste mali uvažovať o zateplení nielen strechy, ale aj podlahy nevykurovaného podkrovia. Pokiaľ budete dopredu vedieť o najčastejších chybách izolácie podlahy povaly, projekt vám pôjde od ruky.

Vyzbrojte fasádu samočistiacim a ochranným štítom s názvom Ceresit CT 174

Neodmysliteľnou súčasťou domu je fasáda, teda jeho zovňajšok. Nielenže formuje charakter, pričom je akýmsi výtvarným prvkom, ale musí spĺňať aj stanovené technické parametre. Výberu materiálov i farieb by ste tak mali venovať náležitú pozornosť.

Viete, aké základné chyby môžete urobiť pri izolácii šikmej strechy?

Ak ste zručným domácim majstrom, zateplenie šikmej strechy nemusí byť nič, čo by ste nezvládli. Aj tí najskúsenejší sa však môžu dopustiť chýb, ktoré kvalitu rekonštrukcie trvalo ovplyvnia. Akých? Ukážeme vám najčastejšie pochybenia a tiež vysvetlíme, ako im predísť.

Stena, ktorá unesie všetko? Jedine Habito H!

Plánujete sa čím skôr pustiť do rekonštrukcie interiéru, no ešte naisto neviete, aký materiál použijete? Jeden z najväčších pokrokov zaznamenal sadrokartón, ktorý sa dnes s tým z dôb minulých nedá ani len porovnať. Ktorú značku preferujeme my?

Správnym výberom fasádnej omietky a jej farby môže aj váš dom žiariť naozaj dlho

Leto je tu, čas dovoleniek sa blíži. Množstvo tradičných cestovateľov však tento rok hranice neprekročí. A možno to je tá správna sezóna „dovolenkovať na malte“ a pustiť sa do omietania vonkajšej fasády domu. Keď sa na to už dlhšiu dobu chystáte, je naozaj ten najvhodnejší čas.

Spoznajte najčastejšie chyby pri zatepľovaní fasády

Zateplenie fasády domu môže prinášať finančné úspory a tepelnú pohodu po desiatky rokov. Zatepľovanie je v dnešnej dobe veľmi populárne, no aj napriek tomu ide o pomerne veľký a relatívne nákladný zásah. Nedodržanie technologických postupov alebo nevhodne navrhnuté riešenia očakávaný efekt robia neefektívnym a takisto vám vedia poriadne skomplikovať život. Na čo si dať pozor pred tým, než sa pustíte do zatepľovania fasády?

S tehlami Porotherm neušetríte len pri bývaní, ale aj pri stavaní!

Keď investujete poriadny balík peňazí do výstavby, iste právom očakávate, že dom vydrží po niekoľko generácií a bude sa v ňom príjemne bývať. Výber stavebného materiálu je tak absolútne zásadný a výrazne ovplyvní vlastnosti budúcej stavby. Ak hľadáte energeticky šetrný a tiež výborne ekologický materiál, odporúčame venovať pozornosť tradičnej tehle.

Podkrovie s Isoverom môže byť viac než len skladiskom

Zateplenie podkrovia nemusí byť problém jedine vtedy, keď si dáte pozor na tepelné mosty a dodržíte určité postupy a pravidlá. Aj drobná chyba totiž môže viesť k veľkému maléru a zbytočnému prerábaniu strechy. Preto by sme radi poradili, ako sa pri zatepľovaní podkrovia svojpomocne vyvarovať čo možno najviac chybám.

Nezvládnutú izoláciu podlahy budete počuť aj cítiť. Vyhnite sa najčastejším chybám pri izolácii podláh!

Ak počujete každý krok na poschodí nad vami, pravdepodobne za to môže chýbajúca alebo odfláknutá izolácia podlahy. Prečítajte si, akým chybám sa pri izolácii podláh vyhnúť, aby ste si doma zabezpečili príjemnú akustiku a nebolo počuť ani cupitanie na podpätkoch.

Izoláciu sokla netreba podceňovať. Vyhnite sa týmto chybám, aby ste ochránili základy domu, predišli plesniam a únikom tepla

Na prvý pohľad takmer neviditeľnou, no pre stavbu veľmi podstatnou súčasťou domu je sokel. Viete, ako ho správne zatepliť, aby ste chránili základy stavby, predišli únikom tepla a tvorbe plesní? Vymenujeme vám najčastejšie chyby, ktorých sa pri izolácii sokla môžete dopustiť, ale tiež tipy, ako predísť vážnym nedostatkom.

Izoláciu priečok netreba podceniť. Akých chýb sa vyvarovať, ak nechcete žiť v hluku?

Izolácia vnútorných priečok domov a bytov je dôležitejšia, ako si myslíte. Ak si chcete byť istí, že nebudete počuť televízor, hudbu či každé slovo rozhovoru z vedľajšej miestnosti aj cez zavreté dvere, vyhnite sa nasledovným chybám pri izolácii priečok.

Ekonomické, ekologické, komfortné! Čo tak konečne topiť briketami?

Chladné dni vás ešte nejaký ten mesiac preveria. Aj keď ste sa na túto zimu dôkladne pripravovali, mohlo sa stať, že vám došlo drevo na topenie, resp. vám nestihlo dostatočne vyschnúť. Nekúrte mokrým drevom a pozháňajte si kvalitné drevené brikety! V čom dokážu byť dokonca lepšie ako klasické polená?

Drevo ako materiál budúcnosti. Máte ho na stavbu prichystané?

Drevo je prírodným materiálom, ktorý ešte stále nenašiel konkurenciu. Vďaka svojim vynikajúcim fyzikálnym, mechanickým aj technologickým vlastnostiam sa môže používať v mnohých oblastiach. Nesmierne užitočné dokáže byť na stavbách, kde z neho stavbári dokážu poskladať teplé a bezpečné budovy.

Čo tak prezliecť stenu do nového šatu? Využite tú správnu dekoratívnu omietku

Doba, kedy sme sa dívali na takmer rovnaké tapety, v lepšom prípade hladké, biele steny, je už dávno preč. Dnes sú dekoratívne úpravy interiérov a exteriérov na vysokej úrovni. Výber je dnes naozaj pestrý a čarovať môžete nielen s farbami, leskom, štruktúrou, ale aj textúrou. Výber kvalitného materiálu a správny postup však netreba podceniť.

Ako na vegetačnú strechu? Dobrý návrh a poctivá realizácia predstavuje polovicu úspechu jej správneho fungovania

Jedným z posledných trendov v bývaní a stavebníctve je návrat k prírode. Možno aj preto vegetačné, laicky povedané zelené strechy zažívajú boom. Okrem estetickej stránky a kompenzácie nedostatku zelene v betónových džungliach, disponujú širokým spektrom stavebno-technických benefitov. Od ochrany strechy a priestoru pod ňou pred teplotnými výkyvmi po ochranu proti nadmernému hluku z exteriéru.

 V čom môže pomôcť orientácia vlákna vlny a čo spôsobia nevhodné hmoždinky? Pozrite si najčastejšie chyby v zateplení fasády

Funkčné aj estetické. Zateplenie fasády stavby je rozhodne tou súčasťou projektu, do ktorej sa oplatí investovať čas, peniaze, trpezlivosť a pristúpiť k nej s maximálnou precíznosťou. Vysvetlíme vám, že zateplenie vonkajšej fasády nemusí byť vôbec také náročné, ak si dáte pozor na najčastejšie chyby.